Beelden in Assendorp

Baat, Jan de / Windharp / 1972

Assendorp, Park de Wezenlanden

In Park Wezenlanden staat een vier meter hoge windharp van roestvrij staal, die fluittonen laat horen zodra de wind tussen de pijpen door blaast. Jan de Baat heeft zich tijdens zijn artistieke loopbaan nadrukkelijk geprofileerd als een kunstenaar die graag de uitdaging van opdrachtsitua­ties zoekt.

Opvallend is de variatie die hij daarbij aan de dag legde. Toch loopt er ook een rode draad door zijn oeuvre.

Lees verder

Bayens, Hans / Vader, zoon, vogel, 1960 / 1960

Assendorp, Zeven Alleetjes

Het tafereel is door beeldhouwer Hans Bayens vlot gemodelleerd en werd daarna in brons gegoten. Het resultaat is in alle opzichten typerend en representatief voor het oeuvre van de Amsterdamse kunstenaar.

Hij legde mensfiguren graag vast op een natuurlijke manier die de indruk wekt dat ze zich niet bezighouden met hun houding. Ze nemen geen geforceerde pose aan.

Lees verder

Beek, Marius van / Eruptie / 1987

Assendorp, Wezenlanden

Marius van Beek (1921 – 2003) werd tijdens zijn reizen naar het Engelse Stonehenge en Peru getroffen door de directe betrokkenheid van het leven in oude culturen op elementaire natuurkrachten en door de respectvolle manier waarop in primitieve samenlevingen met de natuur werd omgegaan.

Lees verder

Bemelmans, Fons / Icarus / 1982

Assendorp, Park De Wezenlanden

Sinds de herplaatsing krijgt het beeld de rust en de ruimte die nodig is om het verhaal van de gevallen held Icarus optimaal tot zijn recht te laten komen. Op de huidige plek lijkt het wel alsof de overmoedige man die naar de zon wilde vliegen, samen met zijn door de verzengende hitte van de zon los gesmolten vleugels zo uit de wolkenlucht komt vallen. De vrij letterlijke verbeelding van het mythologische verhaal is kenmerkend voor de werkwijze van Fons Bemelmans.

Lees verder

Doorschodt, Willem / Lente / 1973

Assendorp, Ten Oeverstraat, Wezenlanden

Gave rondingen beheersen de beeldhouwkunst van Willem Doorschodt. Dat verklaart zijn fascinatie voor zaadbollen, kalebassen, pompoenen, bloembollen en andere groeivormen. Ook associaties met glooiende lichaamsvormen liggen voor de hand.

Lees verder

Fock van Coppenaal, Auk / Watersteen / 1972

Assendorp, Luttenbergstraat (provinciehuis)

Het meest bekend is de bolvormige watersteen op een bed van grind, die een vaste en prominente plek gekregen heeft bij de ingang van het provinciehuis in Zwolle. Uitgangspunt van de kunstenaar was de verrassende interactie tussen de ronde bol en het glinsterende water dat langs het beton in de bak met zwerfkeien sijpelt.

Lees verder

Hajee, Margreet / Vloerkleden / 2001

Assendorp, Assendorperstraat/Papaverstraat

Evenals Hans van Houwelingen koos ook Margreet Hajee voor een decoratief, voorstellingloos mozaïek dat gebaseerd is op geometrische patronen. Eerder deed zij iets vergelijkbaars (maar dan aan de wand) aan de voorkant van jongerencentrum ReZet in Zwolle-Zuid.

Lees verder

Henneman, Jeroen / Potlood en papier / 2006

Assendorp, Luttenbergstraat (provinciehuis)

‘In mijn werk moet het doodstil zijn,’ verklaarde Jeroen Henneman in 1993 ter verduidelijking van de nieuwe weg die hij was ingeslagen. De kunstenaar wilde met zo min mogelijk lijnen zo veel mogelijk volume creëren en tegelijk de tekenachtigheid in stand houden.

Lees verder