Beelden in Berkum

Boeyen, Mari / Memory Waves, 1980-84 / 1984

Berkum, Dr. Van Heesweg, Isala Klinieken 

Veel bescheidener zijn de afmetingen van het beeld Memory Waves dat de kunstenaar maakte ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het Sophia Ziekenhuis in Zwolle.

De liggende metaalsculptuur is een geschenk van de medische staf. Een kleiner model, dat de kunstenaar in 1980 maakte, is in bezit van het Frans Hals Museum in Haarlem, de stad waar Mar Boeyen tegenwoordig woont en werkt.

Lees verder

Bus, Riesjart / Vogelkruis / 1998

Berkum, Kranenburgweg (Begraafplaats Kranenburg)

In opdracht van de gemeente Zwolle vervaardigde Riesjart Bus (Buren, 1958) het beeld Vogelkruis dat geplaatst is op het gazon bij de vijver van begraafplaats Kranenburg. De kunstenaar gebruikte stukken drijfhout, sloophout en koper die in een vorig leven een andere bestemming hadden.

Lees verder

Dedden & Keizer - Space Cowboys / De Vrolijkheid / 2013

Berkum, Ossenkamp 7

De opdracht voor het maken van een beeld voor het zwembad dat in 2012 is aangelegd op bedrijventerrein De Vrolijkheid, was Albert Dedden en Paul Keizer op het lijf geschreven. Het kunstenaarsduo uit Deventer werkte al langer met bolvormige figuren en wanneer die bollen getransformeerd worden tot bubbels of luchtbellen dan is de relatie met een zwembad al snel gelegd.

Lees verder

Hekman, Joop / De zon beheerst het leven / wandobject / 2000

Berkum, Dr. Van Heesweg, Gevel Isala Klinieken 

Joop Hekman was 14 jaar oud toen hij op de avondschool lessen volgde van zijn oom: beeldhouwer Willem van Kuilenburg. Hij kreeg daar ook tekenles van de bekende graficus Willem van Leusden. Medailleur Wienecke ontdekte en stimuleerde het jonge artistieke talent en bracht hem de eerste beginselen van de penningkunst bij.

Later stuurde hij zijn begaafde leerling naar Academie Kunstoefening in Arnhem (1938 – 1942) waar Gijs Jacobs van den Hof Hekmans belangrijkste leermeester was.

Lees verder

Matacin, Meri / Buurpraatje / 1987

Berkum, Boerhaavelaan

Beeldhouwster Meri Matacin (Sibenik, 1952) heeft de menselijke maat goed in het oog gehouden. Door de twee gestalten iets te verkleinen ten opzichte van de werkelijkheid wordt het tafereel nog gemoedelijker en losser dan het al is. Het beeld staat er niet om voorbijgangers te intimideren, maar om hen een vertrouwd gevoel te geven.

Lees verder

Santen, Joost van / Gedenkteken / 2011

Berkum, Kranenburgweg

In dit licht gezien, is de plaatsing van een algemeen gedenkteken op begraafplaats Kranenburg een logische stap. Het gedenkteken is er in de eerste plaats voor nabestaanden van overledenen voor wie er voorheen geen concrete plek was om gestorven dierbaren te gedenken, bijvoorbeeld omdat de as van de overledenen verstrooid is of omdat zij op een plaats ver weg begraven zijn.

Lees verder

Snoeck, Jan / Zonder titel / 1999

Berkum, Dr. Van Heesweg (Isala Klinieken)

De vrolijke, gestileerde menselijke gestalten in heldere kleuren hebben in belangrijke mate bijgedragen aan het beeld dat de buitenwereld van Jan Snoeck heeft gekregen.

De kleurrijke mensfiguren met grote neuzen werden het handelsmerk bij uitstek van de kunstenaar die altijd heeft aangegeven dat het gebruik van kleur voor hem de slagroom op het toetje is. Hij werkte in allerlei metalen.

Lees verder

Strobos, Evert / Zuilen / 1981

Berkum, Dr. Van Heesweg

Wie het werk van Evert Strobos (Hengelo, 1943) in kunsthistorisch perspectief wil plaatsen, komt uit bij de Minimal Art die in de jaren ‘60 van de vorige eeuw een nieuwe impuls gaf aan de opvattingen van De Stijlbeweging uit de eerste decennia van diezelfde eeuw.

Lees verder

Wielen, Ybe van der / Lezende blinde / 1983

Berkum, Openbare Blibliitheek

Het beeld Lezende blinde dat in 1983 geplaatst werd bij de Openbare Bibliotheek in Berkum, is een relatief vroeg werk van de kunstenaar, die van 1942 – 1947 een opleiding beeldhouwkunst en modeltekenen volgde aan de Rijksakademie in Amsterdam, waar hij onder meer les kreeg van de nestor van de Nederlandse beeldhouwkunst: Jan Bronner.

Lees verder