Beelden in Hanzeland

Colton, Adam / Zonder titel / 1994

Hanzeland, Hanzelaan (Rijkskantorengebouw)

Het werk van Colton wordt klassiek genoemd omdat de kunstenaar het ambachtelijke scheppingsproces in ere herstelt.

Volgens Colton is de typering ‘klassiek’ onjuist. Hij vindt zijn werk bij vlagen barok en huldigt de principes van de renaissance kunstenaar. Hij hakt in steen zoals ook klassieke beeldhouwers dat deden. De veelal liggende blokken gips, kalksteen of zandsteen zijn voorzien van rijke profielen en uitsparingen.

Lees verder

Henneman, Jeroen / Lamp / 2000

Hanzeland, Lübeckplein

De lamp die Jeroen Henneman in 1998 maakte voor het nieuwe Stadskantoor dat in 2000 geopend werd, is een logisch vervolg op de ruimtelijke tekeningen die hij daarvoor al met een zaagmachine uit weer­barstig multiplex tevoorschijn haalde, vervol­gens met lijm en nietpistool tot een hecht bouwwerk combi­neerde en bespoot met verf in grijze grafiet­tinten.

Lees verder

Rikken, Hans / Pluizenbol / 1999

Hanzeland, Koggelaan

In de beelden van Hans Rikken gaan levendige compositie, harmonie en balans uitstekend samen.

De kunstenaar, die woont en werkt in Groningen, streeft voortdurend naar evenwicht tussen de verschillende materialen. Dat geldt ook voor de uit drie verschillende metalen geassembleerde en geconstrueerde pluizenbol of parelbloem die binnen het kader van de éénprocentsregeling werd aangekocht door Agrarisch Opleidingscentrum De Groene Welle.

Eerdere versies van hetzelfde beeld staan in Zutphen en Pernis.

Lees verder

Soom, Luk van / Wharfinger / 2004

Hanzeland, Hanzeplein

In Luk van Soom (Rijckevorsel, 1956) schuilt iets van de universele mens. Hij kan wegdromen bij de renaissancistische idealen van Leonardo da Vinci en Michelangelo. Kruisbestuivingen met andere artistieke disciplines zijn hem dierbaar.

Voor een ziekenhuis in het Belgische Brasschaat ontwierp hij een infobalie en een trap. Uitstapjes naar de literaire wereld van Shakespeare, Kafka en Antoine de Saint-Exupéry zijn hem even lief als de verbeelding van de man van Atlantis en diens epigonen, alter ego’s en klonen.

Lees verder