Beelden in Holtenbroek

Berends, Gijs / Zonder titel / 1992

Holtenbroek, Monteverdilaan (kinderdagverblijf)

Dat hij een fantasiebeest zou bedenken, stond voor de kunstenaar eigenlijk al op voorhand vast.

Het beeld sluit door zijn fabeldierachtige uitstraling niet alleen aan bij de verbeeldingswereld van jonge kinderen maar doet ook een appèl op de behoefte van elk mens om af en toe even op een ongeconditioneerde manier naar de dingen te kijken.

Lees verder

Gootjes, Ludie / Klankbord / 1993

Holtenbroek, Bachlaan

De verticale buizen in Het Klankbord verwijzen zowel naar de (toen nog) zes klassen van de lagere school als naar orgelpijpen. Ook de vorm van het beeld als geheel is afgeleid van de wijze waarop een orgel is geconstrueerd.

Samenhang

De metalen pijpen verbinden twee gepolijste blokken natuursteen (zwart graniet). In onderlinge samenhang symboliseren het zwarte graniet en de zes metalen cilinders klanken die worden opgevangen en weergegeven.

Lees verder

Harstra, Ben / Golfslag /1984

Holtenbroek, Klooienberglaan

Ook al zijn de glooiende vormen sterk gestileerd, het is niet moeilijk om in de geschilderde betonelementen die voor het gebouw aan de Klooienberglaan liggen, golven te herkennen. Zelfs de bestrating deint mee.

Uiteraard ontbreekt ook de schoorsteenpijp van het schip niet. Die is op het dak van de schoolgebouw geplaatst. De afgelopen decennia manifesteerde Ben Harsta zich niet alleen als kunstenaar maar vooral ook als grafisch ontwerper.

Lees verder

Lagendijk, Reinier / De boom / 2010

Holtenbroek, Mozartlaan

In het kader van de herstructurering van Holtenbroek realiseerde hij een kunstwerk dat de werkelijkheid op de kop zet. De beeldend kunstenaar uit Hoek van Holland had goede redenen voor deze tegendraadse benadering. De symboliek van de boom die geworteld is in het water, herinnert aan de geschiedenis van de plek. Ooit was Holtenbroek een drassig gebied waar water het land domineerde.

Lees verder

Ogtrop, Jeroen van / Staande figuur / 1967

Holtenbroek, Bachlaan (OBS Toonladder)

De ruim twee meter hoge staande figuur werd in 1962 geplaatst bij de nieuw gebouwde Peter van Anrooyschool die nu OBS Toonladder heet.

Het lijkt te gaan om een ruw gemodelleerd was- of kleimodel dat daarna in brons is gegoten. Opvallend is de min of meer geometrische constructie die de indruk wekt dat het om een non-figuratief beeld gaat. Toch is dat niet het geval. Ondanks de constructivistische benadering bestaat er een duidelijke relatie met de menselijke gestalte.

Lees verder

Radstake, Bob / Greenman / 2014

Holtenbroek, Klooienberglaan, Muziekwijk

Het kunstwerk dat Bob Radstake in opdracht van de gemeente Zwolle maakte voor de muziekwijk in Holtenbroek, verandert voortdurend van hoedanigheid. Dat kan ook bijna niet anders, want het bestaat voor het grootste deel uit levend materiaal.

Lees verder

Stolk, Martin / Dukdalf / Vogels of vleugels / 1973

Holtenbroek, Klooienberglaan, Dierenweide

In de groenstrook tussen woonwijk en Zwartewater aan de Klooienberglaan manifesteren de vijf palen met vleugelparen zich als stevige zuilen die bekroond worden met sierlijke beeldelementen.

De vleugels lijken de wet van de zwaartekracht te tarten. Ze voeren de toeschouwer mee op gewichtloze golven van verbeelding en tegelijkertijd zijn de door de stalen palen stevig verbonden met de aarde.

Lees verder

Stoop, Caroline / Vleugels / 1992

Holtenbroek, Klooienberglaan

In de groenstrook tussen woonwijk en het Zwarte Water aan de Klooienberglaan manifesteren de vijf palen met vleugelparen zich als stevige zuilen die bekroond worden met sierlijke beeldelementen.

De vleugels lijken de wet van de zwaartekracht te tarten. Ze voeren de toeschouwer mee op gewichtloze golven van verbeelding en tegelijkertijd zijn de door de stalen palen stevig verbonden met de aarde.

Lees verder