Beelden in Westenholte

Baetsen, Jan / Halve cirkels / 1975

Westenholte

De Beeldende Kunstenaars Regeling werd gerealiseerd ter gelegenheid van de nieuwbouw van een bibliotheekfiliaal in Westenholte, is een duidelijk voorbeeld van plaats- en situatiegebonden kunst. Niet voor niets spreekt maker Jan Baetsen (Roermond, 1944) van een situatieplastiek.Bijzonder aan het beeld is het schilderachtige effect dat de kunstenaar heeft verkregen door het staal te slijpen. Door die ongebruikelijke bewerking is de suggestie van een ietwat vlekkerige, zachte huid ontstaan.

Lees verder

Berghuis, Uipko / Voetballertjes / 1982

Westenholte, Papaverweg (De Vlieger)

In 1982 werd de bronsplastiek Bokspringers van Uipko Berghuis gestolen. Het beeld stond in winkelcentrum Holtenbroek. Van dezelfde kunstenaar is het bronzen beeld Voetballertjes dat in Westenholte staat bij basisschool De Vlieger aan de Papaverweg.

Lees verder

Couzijn, Wessel / Corporate Entity / 1965

Westenholte, Veerallee, Blaloweg

Corporate Entity wordt algemeen gezien als één van de belangrijkste beelden binnen het oeuvre van de kunstenaar die in 1984 in Haarlem overleed. Wessel Couzijn maakte het beeld in 1963 voor het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam.

Lees verder

Volten, André / Constructie / 1965

Westenholte

André Volten wordt gezien als één van Nederlands bekendste ‘omgevingskunstenaars’. Zijn voorbeeldfunctie is onomstreden. Veel kunstenaars traden in zijn voetsporen en maakten vergelijkbare beelden. Zelden bereikten deze epigonen echter hetzelfde niveau.

Volten bouwde een volstrekt eigen imperium op van messing, graniet en roestvrij stalen beelden met een technisch, afstandelijk en industrieel karakter.Vormonderzoek staat steeds centraal in het werk van Volten. Weerkerende elementen zijn onder meer de kubus, de bolvorm en de cilinder.

Lees verder