Beelden in Zwolle-zuid

Blok, Marée/Lugthart, Bas / Open-Up / 1999

Zwolle-Zuid, Gouverneurlaan

Zowel uit het autonome werk van Blok en Lugthart als uit de monumentale opdrachten die zij hebben uitgevoerd spreekt een voorkeur voor leesbeelden.

De objecten, installaties en sculpturen van het tweetal willen niet alleen bekeken maar ook gelezen worden. Ze hebben iets te melden en sporen de kijker aan om op zoek te gaan naar de diepere betekenislagen die achter de sculpturen schuilgaan.

Lees verder

Boone, André / Daar was laatst een meisje loos / 1994

Zwolle-Zuid, Burgemeester Van Walsumlaan

André Boone, Akersloot 1956, Enschede

Percentageopdracht bij nieuwbouw kinderdagverblijf (architect mw. ir. A. van Hoogen, sector Stadsontwikkeling gemeente Zwolle) in 1993. Onthuld 10 mei 1994 door locoburgemeester mw. M.C. Meindertsma.

Lees verder

Boone, André / Het huisje / 1994

Zwolle-Zuid, Bgm. Van Walsumlaan, Kinderdagverblijf Catalpa, Oldenelerlanden

In het geassembleerde beeld Huisje dat in 1994 werd geplaatst bij kinderdagverblijf Catalpa in Zwolle Zuid, zet André Boone (Akersloot, 1956) de gestileerde vogel niet ín maar pontificaal óp het vogelhuisje. Een duidelijker verwijzing naar de vrijheidslievende vogel is nauwelijks denkbaar.

Lees verder

Faber, Ellen / Valleikijker / 1990

Materiaal: beton

Locatie: Zwolle-Zuid (Zwarteweg/Vrouwenlaan)

Tegenwoordig woont en werkt zij in Amersfoort, maar na het voltooien van haar opleiding aan de kunstacademie in Kampen (1986) manifesteerde Ellen Faber zich aanvankelijk vooral in de omgeving van de toenmalige Overijsselse academiestad. De eerste presentaties van vrij werk waren te zien in Kampen en Heerde (1989) en nog datzelfde jaar kreeg zij de opdracht voor het maken van een beeld voor Zwolle-Zuid. Dat beeld (Valleikijker) werd in 1990 opgeleverd en een jaar later alweer verplaatst.

Lees verder

Hajee, Margreet / Groeipunt / 1922

Zwolle-Zuid, Eergieweg , Montessorischool

Groeipunt is in een aantal opzichten een voorloper van de figuratieve beelden die Margreet Hajee in het eerste decennium van het nieuwe millennium maakte en waarin onder meer het hondenleven breed uitgemeten wordt. Hajee etaleert in die sculpturen op buitenissige manier het luie leven van gedomesticeerde huishonden.

Lees verder

Hajee, Margreet / Successive Change of Place / 1989

Zwolle-Zuid, Van der Heydenpad (Jongerencentrum ReZet)

Na de voltooiing van haar opleiding monumentale keramische vormgeving aan de kunstacademie in Kampen (in 1988) vestigde Margreet Hajee zich in Deventer waar zij sindsdien woont en werkt.

De afgelopen decennia voerde zij diverse monumentale opdrachten uit, waaronder ook drie projecten met betrekking tot stadsverfraaiing in de openbare ruimte in Zwolle.

Lees verder

Hali, Gerard / Golden pointer / 1993, 1994

Zwolle-Zuid, Campus Hogeschool Windesheim, Ijsselallee

In zijn beeld voor hogeschool Windesheim refereert Gerard Hali (Amsterdam, 1956) aan plaats en functie. De kunstenaar is van kinds af gefascineerd door alles wat met vissen en zee te maken heeft, maar hij heeft er evenmin moeite mee om in opdrachtsituaties te reageren op andere omstandigheden.

Lees verder

Kortschot, Arno / Zonder titel / 1996

Zwolle-Zuid, Ministerlaan (Warepark)

Arno Kortschot (1966) steekt zijn fascinatie voor experimenten niet onder stoelen of banken. Hij laat zich leiden door prikkelende vragen over vorm en functie, materiaal en uitvoering. De aard en hoedanigheid van zijn objecten wisselt voortdurend en is afhankelijk van het concept dat eraan ten grondslag ligt.

Lees verder

Kroon, Carlo / Zonnewijzer / 1987

Zwolle-Zuid, Steenweteringpad

De beeldende kunst van Carlo Kroon lijkt soms alle kanten op te schieten. Hij verwijst even gemakkelijk naar de iconen van de Amerikaanse consumptiemaatschappij en vermaakindustrie (Coca Cola en Madonna) als naar het literaire werk van Kafka of de oosterse chakra-filosofie.

Kroon gaat niet alleen de diepte in maar zoekt ook de breedte. Hij creëert draagvlak voor zijn werk en grondhouding door te anticiperen op algemeen menselijke gevoelens en ervaringen.

Lees verder

Lixenberg, Cyril / Constructie I / 1981

Zwolle-Zuid, Sellekamp

Zonder overdrijving kan worden vastgesteld dat de kunstenaar met name in de jaren ’80 een stevig stempel gedrukt heeft op de beleving en invulling van de openbare ruimte. Hij slaagde er bij herhaling in op cruciale plekken markan­te herkenningstekens te plaatsen.

Zijn logokunst fun­geert op dezelfde manier als dwingende verkeersborden, monumentale gebouwen of karakteristieke landschapselementen. De met zorg geconstrueerde beelden bieden houvast aan een ieder die een gebied doorkruist.

Lees verder