Mooy, Maarten / Meisje met gans / 1965

Aa - landen, Waallaan, school Wilgenburg

In 1976 werd het beeld in zwaar beschadigde toestand aangetroffen: de kop en hals van de gans waren afgebroken en verdwenen. Na restauratie in 1986 door de Zwolse beeldhouwer Tom Waterreus werd het beeld geplaatst in de patio van De Wilgenburg.

Naturalistisch

Beeldhouwer Maarten Mooij werd in 1918 geboren in Westzaan en overleed in 1990 in Soest. Hij woonde en werkte onder meer in Den Haag (tot 1943) en Amersfoort en werd bekend door de beelden die hij in opdracht maakte en die vooral een plaats hebben gekregen in de openbare ruimte in de provincie Utrecht. Met name in Amersfoort is nog steeds een kleine concentratie van beelden van zijn hand terug te vinden.

Meisje met gans past in de naturalistische traditie waarin Mooij werkte. Bekend is ook zijn beeld De Speerwerper dat eveneens in steen werd uitgevoerd en dat een vaste plek gekregen heeft in Maarssen. De beeldhouwer zoomt hier nadrukkelijk in op de karakteristieke houding van de speerwerper.

Samenzijn

In Meisje met gans legt hij de nadruk op het ongedwongen en natuurlijke samenzijn van mens en dier. De gans vleit haar kop liefkozend in de schoot van het meisje, maar tegelijkertijd blijft het dier alert en nieuwsgierig. De mollige meisjeshanden en blote voeten, de wijde rok en blouse met rijgsluiting, de open gelaatsuitdrukking en de krullende lange haren zijn zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven.

Uit de beeldbeschrijving blijkt dat Maarten Mooij geen vernieuwend beeldhouwer was. Toen hij het realistische beeld maakte hadden de abstracte en conceptuele kunstenaars het voor het zeggen in Nederland, maar hij bleef de figuratieve beeldhouwkunst trouw.