Berghuis, Uipko / Voetballertjes / 1982

Westenholte, Papaverweg (De Vlieger)

In 1982 werd de bronsplastiek Bokspringers van Uipko Berghuis gestolen. Het beeld stond in winkelcentrum Holtenbroek. Van dezelfde kunstenaar is het bronzen beeld Voetballertjes dat in Westenholte staat bij basisschool De Vlieger aan de Papaverweg.

Ook dit beeld straalt pure dynamiek uit. Twee jonge jongens storten zich vol overgave in het gevecht om de bal. Berghuis houdt in dit werk vast aan de beproefde principes van figuratieve beeldhouwkunst die in de vorige eeuw door bekende Nederlandse beeldhouwers als Mari Andriessen, Charlotte van Pallandt en Han Wezelaar opnieuw werden gedefinieerd.

Evenals zijn bekendere collega en geestverwant Pieter d’Hont gebruikt Berghuis de structuur van de geboetseerde plakken klei of was om de expressieve kracht van het beeld te versterken.

Gemeengoed

Het beeld van de twee voetballertjes is vakkundig gemodelleerd en sluit aan bij de figuratieve traditie die eigenlijk al sinds de jaren zestig wijd verspreid is en gemeengoed is geworden. De schetsmatige opzet en de losse wijze van modelleren passen bij realistische beeldtaal die niet nadrukkelijk inzoomt op details maar vooral de bewegingsdimensie accentueert.

Berghuis streeft er niet naar om de sportende jongens zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven maar wil vooral de dynamiek van hun activiteiten verankeren in zijn bronssculptuur. De identiteit van de spelende jongens is onmogelijk te achterhalen. De gebeeldhouwde voetballers zijn anoniem, universeel en tijdloos.

Alle aandacht is gericht op de fysieke ervaring. De lichamelijke uitstraling van het beeld roept een aangename sensatie op die samenhangt met het verlangen naar het spelende kind dat in elk mens huist.