Blok, Marée/Lugthart, Bas / Open-Up / 1999

Zwolle-Zuid, Gouverneurlaan

Zowel uit het autonome werk van Blok en Lugthart als uit de monumentale opdrachten die zij hebben uitgevoerd spreekt een voorkeur voor leesbeelden.

De objecten, installaties en sculpturen van het tweetal willen niet alleen bekeken maar ook gelezen worden. Ze hebben iets te melden en sporen de kijker aan om op zoek te gaan naar de diepere betekenislagen die achter de sculpturen schuilgaan.

Verbondenheid

De verbondenheid van hun beelden met de omgeving is een vast gegeven voor het duo Blok/Lugthart dat sinds 1990 intensief samenwerkt in hun atelier Villa Mundi in het Groningse plaatsje Onderdendam.

Dat geldt niet alleen voor de locatiespecifieke beelden die speciaal voor een bepaalde plek gemaakt zijn, maar ook voor het onafhankelijke, vrije werk waarvoor pas na voltooiing een passende plek gezocht wordt.

Meestal is het werk verhalend en vaak bestaat het uit verschillende betekenislagen die in en over elkaar schuiven. Na een eerste kennismaking met de laagdrempelige vorm komen via allerlei sluiproutes nieuwe associaties en betekenissen tevoorschijn.

Contrasten

In het werk van Marée Blok en Bas Lugthart spelen contrasten een belangrijke rol. Dat is ook het geval in Open-Up. Intimiteit en openbaarheid worden met elkaar geconfronteerd.

Andere dualistische gegevens openbaren zich in de tegenstelling tussen individualisme en sociale context, open en gesloten vorm en tussen de complementaire vormen onderling.

Ook in het materiaalgebruik is de contrastwerking terug te vinden. De liggende mensvorm is van roestvrij staal, terwijl de staande mensfiguur niet uit materie bestaat maar door materie wordt omgeven.