Buijs, Erik / Een steen verlegd / 2003

Hessenpoort, Bentheimstraat

Erik Buijs (Rhenen, 1970) richt zijn vizier op het mensbeeld en op de figuratieve verbeelding daarvan. De conceptuele kunst die in voorgaande decennia het discours van de beeldende kunst beheerste, spreekt hem niet aan. In zijn werk is de verbeelding weer aan de macht. Buijs fantaseert er lustig op los. Hij geeft alle ruimte aan humor en ironie en maakt beelden die ons iets vertellen over de condition humaine.

Lachspiegel

Een gemoedelijke of gekscherende knipoog ontbreekt zelden, maar de confrontatie met onze eigen instelling, houding of tekortkomingen wint daardoor juist aan kracht en effect.

De underdogfiguren van Erik Buijs houden ons een (lach)spiegel voor. Soms geeft dat een ongemakkelijk gevoel, maar meestal overheerst de herkenning.

Eigenwijze en zelfverzekerde dwergen leren ons dat dagelijks leven en sprookjeswereld op een onlosmakelijke manier met elkaar vervlochten en verstrengeld zijn. De boodschap is helder: iedereen leeft in zijn eigen autonome wereldje, maar confrontaties met de buitenwereld zijn onontkoombaar.

Addertje onder het gras

De herkenbare en laagdrempelige beeldtaal van Erik Buijs is verraderlijk. Bijna altijd schuilt er een addertje onder het gras en meestal spoort de kunstenaar de kijker (zonder dat die dat direct in de gaten heeft) aan tot associaties. Zijn beelden stemmen tot nadenken, maar wie er plezier aan wil beleven heeft geen diepgravende analyses nodig.