Stoop, Caroline / Slinger / 2003

Het gaat om een autonome artistieke ingreep die meer is dan alleen versiering. De slinger van de Zwolse kunstenares Caroline Stoop (1961) paart eenvoud aan effectiviteit. De kunstzinnige toevoeging doet wat ze moet doen: de aandacht van passanten vestigen op het gebouw en op de functie ervan. Het wijkcentrum is een ontmoetingsplek waar mensen met elkaar in contact komen. Op vergelijke manier brengt de sierlijke slingerbeweging verbindingen tussen compartimenten, appartementen en nevenruimtes tot stand. Het gebouw rust op kolommen of pilaren die gedeeltelijk door de architect bewust zichtbaar zijn gelaten. De pilaar bij de ingang en de gebogen gevel waren uitgangspunten voor de kunsttoepassing.

Het kunstwerk bestaat uit twee delen die visueel een geheel vormen. Een ingetogen slingerbeweging wijst de in- en uitgang van het gebouw aan. Het gebruik van licht versterkt deze werking. De uiteinden van de lichtlijn vallen samen met de uiteinden van de kolom bij de ingang. De gebogen lijnen van de gevel worden zo extra benadrukt.