Couzijn, Wessel / Corporate Entity / 1965

Westenholte, Veerallee, Blaloweg

Corporate Entity wordt algemeen gezien als één van de belangrijkste beelden binnen het oeuvre van de kunstenaar die in 1984 in Haarlem overleed. Wessel Couzijn maakte het beeld in 1963 voor het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam.

Bijzonder is dat hij de cire perdue techniek of verloren was methode toepaste, die meestal gebruikt wordt voor kleine bronsplastieken. De veelvormige monumentale sculptuur onderscheidde zich destijds niet alleen landelijk maar ook internationaal door omvang en ruimtelijke grilligheid van alle andere actuele beeldhouwkunst in die tijd.

Unilever

Het beeld met de gelijknamige titel in Zwolle is een gietsel van het linker deel van het monument Belichaamde Eenheid /Corporate Entity dat Wessel Couzijn maakte voor het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam en dat door velen gezien wordt als een verholen statement tegen de macht van multinationals.

In de volksmond werd het beeld ook wel ‘De Schrootfraude’ en ‘Het Vliegtuigongeluk’ genoemd.

Streng geometrisch

In het midden van de jaren zestig begint Couzijn met het afgieten van alledaagse voorwerpen in brons in combinatie met wapperende flarden of wegsmeltende stromen metaal die uitwaaieren in verschillende richtingen. Ook assembleert hij stukken aan elkaar gelast schroot.

Aan het eind van zijn leven verrast hij vriend en vijand met enkele streng geometrische beelden die haaks lijken te staan op de doorgaans intuïtieve werkwijze van Wessel Couzijn en zijn ongebreidelde expressiedrang die onder meer kenmerkend is voor het beeld Corporate Entity in Zwolle.