Cremers, Walraed / Monument SDAP / 1984

Binnenstad, Ossenmarkt 9

In opdracht van de Afdeling Zwolle van de Partij van de Arbeid vervaardigde Walraed Cremers een muurreliëf in zwart marmer. De herdenkingsplaat herinnert aan het feit dat negentig jaar eerder (op 26 augustus 1894) na een tamme vergadering in gebouw De Atlas aan de Ossenmarkt de SDAP (voorloper van de PvdA) werd opgericht.

De keuze van Zwolle als plaats van oprichting was niet helemaal toevallig. Op 26 augustus werd in de centraal gelegen provinciehoofdstad een socialistische manifestatie gehouden waarbij potentiële leden en belangstellenden voor de nieuwe partij aanwezig waren.

Beweging

Ruim zestig leden tekenden de toelatingsformule en de landelijke bundeling van verenigingen, bladen en personen die het socialistische gedachtegoed aanhingen was daarmee een feit. Walraed Cremers ontwierp een gestileerde figuur die vooruitstrevendheid, dynamiek en beweging uitstraalt. De gepolijste figuur contrasteert met de ruwe, schorsachtige achtergrond. Inmiddels is de bestemming van De Atlas veranderd.

Tegenwoordig is er een drank- en spijslokaal in het pand gevestigd, maar de monumentale wandversiering is gebleven. De gestileerde figuur is representatief voor het werk van Cremers. In zijn oeuvre manifesteert zich een sterke voorkeur voor welvende, golvende en draaiende vormen die hun oorsprong ontlenen aan natuurlijke bewegingen. De vormen worden op de harde steen veroverd.

Steen

De beeldhouwer legt zijn wil op aan het materiaal, maar de steen toont ook een eigen karakter en specifieke tekening die samen de intuïtieve handelingen van de beeldhouwer sturen. Walraed Cremers reageert instinctief en primair op de steen die hij bewerkt. Esthetische beleving is voor hem onlosmakelijk verbonden met gevoel en niet met rationele criteria.