Dodeigne, Eugène / Figuur / 1964

Binnenstad, Boerenkerkplein

De beelden van Eugène Dodeigne (Rouvreux, 1923) zijn in de meest letterlijke zin standvastig en onverzettelijk. De beeldhouwer werd als Fransman geboren in België en was al op 13-jarige leeftijd als steenhouwer werkzaam in het atelier van zijn vader. Daar kreeg hij de ambachtelijke aspecten van het steenhouwen met de paplepel ingegoten.

Na een studie aan de École des Beaux-Arts in Tourcoing volgde in 1943 een verblijf in Parijs waar hij eveneens de École des Beaux-Arts bezocht. Na een verblijf van één jaar in Vézelay vestigde de kunstenaar zich in 1950 in Bondues (Noord Frankrijk) waar hij sindsdien woont en werkt.

Oerbeleving

De stenen figuur van Dodeigne die sinds 1964 een prominente plaats gekregen heeft op het Broerenkerkplein, is in alle opzichten representatief voor het oeuvre en de werkwijze van de kunstenaar.

Aanvankelijk maakte hij non-figuratieve beelden, maar vanaf beginjaren zestig infiltreerden figuratieve elementen in zijn werk. Zijn rudimentaire mensfiguren nemen afstand van gecultiveerde beeldhouwkunst. Ze sluiten aan bij pure oerbeleving.

In één keer goed

Hoewel de ingrepen van de kunstenaar hun sporen hebben nagelaten in de ruwe steen, streeft Dodeigne ernaar de steen zoveel mogelijk voor zichzelf te laten spreken. Daarom beperkt hij zich tot de hoogst noodzakelijke bewerkingen.

Daarbij gaat hij uiterst effectief en consciëntieus te werk. Vergissingen laten zich niet corrigeren. Het beeld moet in één keer goed zijn.

Ook in zijn tekeningen en pasteuze schilderijen houdt de kunstenaar vast aan het directe, basale en ongekunstelde beeldvormingsproces. Eugène Dodeigne, België 1923

Aanvankelijk maakte Dodeigne non-figuratieve beelden, maar vanaf het begin van de jaren zestig speelt figuratie, met name de menselijke figuur een duidelijke...