Doorschodt, Willem / Lente / 1973

Assendorp, Ten Oeverstraat, Wezenlanden

Gave rondingen beheersen de beeldhouwkunst van Willem Doorschodt. Dat verklaart zijn fascinatie voor zaadbollen, kalebassen, pompoenen, bloembollen en andere groeivormen. Ook associaties met glooiende lichaamsvormen liggen voor de hand.

Het beeld Lente dat in 1973 geplaatst werd in een grasveld in de Zwolse wijk Wezenlanden is van gegoten beton. Door de invloed van weer en wind is het lichte, witachtige marmerbeton in de loop der jaren donkergrijs verkleurd. De wisselwerking met de elementen heeft de organische uitstraling van de groeivorm versterkt.

Abstracte vormentaal

Willem Doorschodt (Amsterdam, 1938) heeft op verschillende plekken in Zwolle sculpturale sporen nagelaten. Zijn beelden zijn uitgevoerd in steen of beton. Doorschodt is beeldhouwer pur sang. Hij etaleert in zijn abstracte vormentaal een evidente voorkeur voor gesloten vormen, eenvoud en vereenvoudiging.

Daarnaast spelen tactiele aspecten een belangrijke rol. Zijn beelden nodigen uit tot aanraken. Ze lokken strelingen uit. Ze sublimeren het contrast tussen hard en zacht en tussen natuurlijkheid en kunstmatigheid.

Emotionele aspecten

Hoe minimaal ze zich ook manifesteren, in de abstracte beelden van Willem Doorschodt zijn wel degelijk figuratieve elementen verankerd. Naast rationele componenten openbaren zich emotionele aspecten. De beeldhouwer focust zich nadrukkelijk op de huid van het beeld. Sensitiviteit is een niet te verwaarlozen element in het totale beeldvormingsproces.