Fock van Coppenaal, Auk / Watersteen / 1972

Assendorp, Luttenbergstraat (provinciehuis)

Het meest bekend is de bolvormige watersteen op een bed van grind, die een vaste en prominente plek gekregen heeft bij de ingang van het provinciehuis in Zwolle. Uitgangspunt van de kunstenaar was de verrassende interactie tussen de ronde bol en het glinsterende water dat langs het beton in de bak met zwerfkeien sijpelt.

Auk Fock van Coppenaal werd opgeleid aan de Höhere Kunstwerkschule in Münster, waar hij monumentale kunst en vrije schilderkunst studeerde. Hij combineert zijn kunstenaarschap met onderwijs. In zijn beeldende kunst komen uiteenlopende onderwerpen aan de orde.

Daarnaast zijn er duidelijke persoonlijke fascinaties in terug te vinden. Zo werkte de kunstenaar in meer dan vijftig werken (zowel schilderijen als sculpturen) het Icarus-thema uit.

Cyclus

In 1994 exposeerde hij de cyclus die hij maakte op basis van het verhaal over de tragische held uit de Griekse mythologie in kunstgalerij Carrousel in Ommen.

Auk Fock van Coppenaal houdt er niet van om zich in artistiek opzicht te binden of vast te leggen. Hij hanteert geen vaste stijl en zijn beeldtaal wordt afgestemd op de opdracht die hij uitvoert of het onderwerp dat hij behandelt. Soms overheerst de figuratieve beeldtaal.

Spectrum

In andere gevallen is de abstracte vormentaal beeldbepalend. Wie zijn complete oeuvre overziet, zal ontdekken dat hij zich feitelijk bedient van het volledige spectrum tussen realistische beeldtaal en abstracte vormentaal, waarbij sterke of minder sterke abstrahering bijna altijd aan de orde is.