Goederond, Albert / Zonder titel (Boombeeld) / 1998

Diezerpoort, Brink

Het beeld is onmiskenbaar tweeslachtig. Het vult een kale plek aan de kade op en de herinnering aan een echte boom wordt erdoor gestimuleerd, maar tegelijk gedraagt het beeld zich als een Fremdkörper.

Dat wil zeggen: het is en blijft een omgevingsvreemd element dat contrasteert met andere omgevingselementen.

LaSalle

Met Patty Struik vormt Albert Goederond (Ede, 1953) het kunstenaarscollectief LaSalle. Samen hebben zij al heel wat onconventionele en gedenkwaardige ingrepen in de openbare ruimte gerealiseerd, variërend van een gietijzeren beer in Den Haag en een Verborgen Zone in de Amersfoortse wijk Kattenbroek, tot een Hortus conclusus (een kijktuin met kunstvlinders) bij een verpleeghuis in Almere.

Binnen dit opmerkelijke pakket van eigenzinnige toevoegingen aan bestaande situaties past ook de uit zes segmenten opgebouwde stapeling van stammen aan de Diezerkade. Het gegoten aluminium is bruin geschilderd, waardoor nadrukkelijk gerefereerd wordt aan het natuurlijke karakter van een boom.

Ook de ruwe schorsstructuur sluit aan bij die natuurlijke uitstraling. Maar bij nadere beschouwing blijkt er toch iets niet te kloppen. De frictie tussen natuur en cultuur, echt en onecht, gewoon en ongewoon is doelbewust in het beeld verankerd.

Handelsmerk

De boodschap is duidelijk: kunst mag best een beetje wringen en schuren. Klassieke sculpturale principes, natuurlijke groeiprocessen, tegendraadse schorsstructuren en ongebruikelijke stapeling garanderen de vervreemdende werking die het handelsmerk bij uitstek is geworden van Goederond en LaSalle.