Gootjes, Ludie / Klankbord / 1993

Holtenbroek, Bachlaan

De verticale buizen in Het Klankbord verwijzen zowel naar de (toen nog) zes klassen van de lagere school als naar orgelpijpen. Ook de vorm van het beeld als geheel is afgeleid van de wijze waarop een orgel is geconstrueerd.

Samenhang

De metalen pijpen verbinden twee gepolijste blokken natuursteen (zwart graniet). In onderlinge samenhang symboliseren het zwarte graniet en de zes metalen cilinders klanken die worden opgevangen en weergegeven.

Resonantie is een belangrijk aspect van de klankbordfunctie. Na een verbouwing van de school werd het beeld van Ludie Gootjes verplaatst waardoor het voor toevallige voorbijgangers moeilijker te zien is, maar het staat nog steeds bij de school aan de Bachlaan, waar het de leerlingen dagelijks herinnert aan het feit dat hun school als een klankbord fungeert.

Formeel

Ludie Gootjes studeerde evenals haar echtgenoot aan kunstacademie Minerva in Groningen. Zij werkt in een atelier aan de Klooienberglaan in Zwolle, waar zij en haar man tijdens Open Atelierdagen ook regelmatig hun werk exposeren.

De beelden die ze samen maken zijn sober en strak van vorm en degelijk geconstrueerd. De benadering van de compositie is formeel, ingehouden en weloverwogen, maar ook filosofische inslag en dramatische spanning maken deel uit van het idioom dat Atelier Gootjes hanteert.

Gedroomde realiteit

In haar vrije werk fixeert Ludie Gootjes zich vooral op natuurbeleving. Haar fantasie veroverde in de loop der jaren steeds meer terrein op realistische verbeelding. De voortschrijdende abstraheringprocessen waaraan zij zich gewillig overgeeft, hebben onder meer acrylschilderijen opgeleverd waarin de weergave van de werkelijkheid veel terrein heeft moeten prijsgeven.

Verwijzingen naar concrete gegevens blijven weliswaar hun plaats en rol opeisen, maar ze zijn ondergeschikt aan een gedroomde realiteit die alle ruimte biedt aan poëtische invalshoeken en accenten.