Hajee, Margreet / Ontmoetingstafel / 2011

Diezerpoort, Vlasakkers

Zo gingen geanimeerde ontmoetingen met wijkbewoners vooraf aan het uitwerken van haar ideeënschets voor de ontmoetingstafel in de Indische buurt, die deel uitmaakt van de Zwolse wijk Dieze. Margreet Hajee sprak met verschillende groepen over wat hen bezighield.

Gesprekken

De geschiedenis van de Indische buurt kwam uitgebreid aan bod, maar ook meningen en opvattingen over trouw zijn aan je afkomst, het verbinden van uitersten in de samenleving, zorgzaamheid, volkskarakter en het doorvertellen van verhalen, kwamen boven tafel.

Alle gesprekken vonden plaats aan een grote tafel in buurtcentrum De Vlasakkers. Voor Hajee stond al snel vast dat die tafel een centrale rol speelde. In goede gesprekken die de samenleving binden, gaat er zowel letterlijk als figuurlijk van alles over tafel.

Gebeurtenissen

In het verlengde daarvan maakt zij kunstwerken die herinneren aan 17e-eeuwse conversatiestukken: opmerkelijke voorwerpen die op tafel werden gezet om te voorkomen dat de conversatie stil zou vallen.

Op vergelijkbare wijze wil Margreet Hajee in gesprek blijven met de gebruikers van haar kunstwerken. Ze converseert en communiceert met hen via de dingen die op tafel staan en die refereren aan belangrijke gebeurtenissen uit verleden en heden van de wijk. Ze zijn gemaakt om het gesprek op gang te brengen én waardevolle inhoud te geven.

Toegankelijk

De beelden van Margreet Hajee zijn toegankelijk en laagdrempelig. De tafel die ze maakte voor de Indische buurt symboliseert de gastvrijheid van de wijk. Aan de gebruiksfunctie van het kunstwerk is veel aandacht besteed. Het onderscheid tussen kunstwerk en nuttig straatmeubilair valt daardoor grotendeels weg.

De tafel vertelt en verbeeldt verhalen over de buurt en genereert zelf ook nieuwe verhalen. Aan het functionele meubilair zijn decoratieve elementen toegevoegd die de ervaring van gezelligheid versterken.

Wachters

Aan de kopse kant van de tafel staan twee kleurrijke ornamenten die fungeren als wachters. Zij verwelkomen bezoekers en nodigen hen uit om aan de tafel plaats te nemen.

Het pleintje bij De Vlasakkers gaat daardoor fungeren als de huiskamer van de wijk.

De aanpak die Margreet Hajee toepaste bij het realiseren van de ontmoetingstafel is ook kenmerkend voor haar vrije werk, dat een hoge aaibaarheidsfactor bezit en aangeraakt wil worden. Zo produceerde zij een alternatief legioen van keramische Barbiepoppen, tientallen gedomesticeerde knuffelbeesten en kleurrijke exotische groeivormen in keramiek.

Statements

De kunstenares doet in haar werk uitspraken over schoonheidsbeleving, de maakbare mens, het streven naar perfectie en het menselijk tekort. Hoe serieus haar statements ook zijn, ze slaagt er steeds weer in om ze lichtvoetig en verleidelijk te verpakken in kleurrijke keramische beelden.

(Reproductierechten via Pictoright.)