Hajee, Margreet / Successive Change of Place / 1989

Zwolle-Zuid, Van der Heydenpad (Jongerencentrum ReZet)

Na de voltooiing van haar opleiding monumentale keramische vormgeving aan de kunstacademie in Kampen (in 1988) vestigde Margreet Hajee zich in Deventer waar zij sindsdien woont en werkt.

De afgelopen decennia voerde zij diverse monumentale opdrachten uit, waaronder ook drie projecten met betrekking tot stadsverfraaiing in de openbare ruimte in Zwolle.

Wandmozaïeken

De twee keramische tegelwanden aan de buitenzijde van jongerencentrum ReZet zijn gemaakt van standaard fabriekstegels. De wandmozaïeken werden in 1989 gerealiseerd binnen het kader van de éénprocentsregeling. De wandversiering was één van de eerste opdrachten in een lange reeks die de kunstenares uitvoerde.

Verrassende draai

Zowel haar autonome keramische sculpturen als de kunstwerken die in opdracht zijn uitgevoerd, onderstrepen dat ‘versieringskunst’ voor haar geen besmet begrip is. Met felle kleuren en sierlijke vormen tart Margreet Hajee de goede smaak, die doorgaans eenvoud en terughoudende vormentaal voorschrijft.

Zij geeft een verrassende draai aan al dan niet barokke beleving en spreekt zich onvoorwaardelijke uit voor kunst die het leven en de dagelijkse omgeving een beetje aangenamer en kleurrijker maakt. Bijna terloops haalt zij het obligate onderscheid tussen high culture en low culture onderuit.

Ook bevraagt zij de arbitraire grenzen tussen kunst en kitsch. Wat is er mis met plastic bloemen, sierlijke, krullen en artificiële effecten? Als het aan Margreet Hajee ligt, wordt die vraag met slechts één woord beantwoord: Niets.