Harstra, Ben / Golfslag /1984

Holtenbroek, Klooienberglaan

Ook al zijn de glooiende vormen sterk gestileerd, het is niet moeilijk om in de geschilderde betonelementen die voor het gebouw aan de Klooienberglaan liggen, golven te herkennen. Zelfs de bestrating deint mee.

Uiteraard ontbreekt ook de schoorsteenpijp van het schip niet. Die is op het dak van de schoolgebouw geplaatst. De afgelopen decennia manifesteerde Ben Harsta zich niet alleen als kunstenaar maar vooral ook als grafisch ontwerper.

Medaille

De kruisbestuiving tussen grafisch design, omgevingsvormgeving en autonome kunst is voor hem een vast gegeven. Dat was ruim 20 jaar geleden al zo. Ook toen al waren verbetering van het leefklimaat en het leggen van verbindingen tussen verschillende disciplines en maatschappelijke werkvelden voor hem belangrijke uitgangspunten.

Het ontwerpen van een fontein, de ontwikkeling van een marktplan, het creƫren van een speelplek of een rustpunt, de uitwerking van identiteitsconcepten, het meedenken over de plannen voor een nieuwe spoorbrug, de productie van een kijkboek, het aanbrengen van een duidelijke routing en het ontwerpen van een affiche ziet hij als verschillende kanten van dezelfde medaille.

Verrassende impulsen

De rode draad die door al deze deelgebieden en activiteiten loopt, is het aangeven of bepalen van een (denk)richting.

In de optiek van Harsta is een kunstenaar iemand die de weg wijst, het geconditioneerde denken doorbreekt, communicatie bevordert, de blik scherp stelt of verrassende impulsen geeft aan het functioneren van de samenleving.