Hekman, Joop / De zon beheerst het leven / wandobject / 2000

Berkum, Dr. Van Heesweg, Gevel Isala Klinieken 

Joop Hekman was 14 jaar oud toen hij op de avondschool lessen volgde van zijn oom: beeldhouwer Willem van Kuilenburg. Hij kreeg daar ook tekenles van de bekende graficus Willem van Leusden. Medailleur Wienecke ontdekte en stimuleerde het jonge artistieke talent en bracht hem de eerste beginselen van de penningkunst bij.

Later stuurde hij zijn begaafde leerling naar Academie Kunstoefening in Arnhem (1938 – 1942) waar Gijs Jacobs van den Hof Hekmans belangrijkste leermeester was.

Veelzijdig

Het oeuvre van Joop Hekman (die in 1962 de B.J. Kerkhofprijs ontving) is opvallend veelzijdig. Behalve vrij werk realiseerde Hekman tientallen opdrachten in de openbare ruimte (waaronder ook enkele grafmonumenten) die zowel in brons, steen en baksteen als in mozaïekvorm, gebakken klei en keramiek werden uitgevoerd. Daarnaast maakte hij ook plaquettes, penningen, munten en portretten in opdracht.

Contrasten

De monumentale beelden zijn vaak in een speciale architectonische context geplaatst die Hekman in veel gevallen zelf ontwierp. In die speciale context speelt hij bij voorkeur met verschillen in materiaal, textuur, vorm en structuur. Ook het keramische wandobject aan de gevel van het Zwolse ziekenhuis bezit dergelijke kenmerkende contrasten.