Horst, Josef van der / Neonsculptuur 'De Branie' / 1998

Diezerpoort, Burgemeester Drijbersingel

De opdrachtformulering bood Josef van der Horst minder ruimte en minder vrijheid dan hem eigenlijk lief is. De naam van het muziekcentrum moest per se in het ontwerp verwerkt worden.

De kunstenaar gaf destijds eerlijk toe dat hij daar moeite mee had, omdat het kunstwerk daardoor in zijn optiek te veel gedegradeerd zou worden tot een reclame-uiting: een soort uithangbord of lichtbak. Maar Van der Horst ging overstag, toen hij de vrijheid kreeg om zelf de letters te ontwerpen.

Stokjes

Met het tegendraadse lettertype haakt hij in op het ritme van de schuine ramen van het gebouw. De basis van het kunstwerk is het overbekende micadospel. Iedereen kent ze wel: de over elkaar vallende stokjes.

De kunstenaar heeft die wirwar van stokjes gebruikt als drager van andere beeldtekens, zoals muzieknoten en andere flitsende elementen met een hoge attentiewaarde.

Zijn bedoeling is duidelijk: de neonsculptuur moet even hard knetteren als de livemuziek die regelmatig in het gebouw te horen is.

Neon

Neon is een chemisch element: een edelgas dat in zuivere toestand kleur-, reuk- en smaakloos is. De belangrijkste bron van neon is de atmosfeer. Verder komt neon voor in aard-, bron-, mijn- en vulkanische gassen.

In sterren is neon na waterstof en helium het meest voorkomende element. Neon wordt voornamelijk toegepast als vulgas voor verlichtingsdoeleinden. Wanneer het gekleurd wordt, levert dat lichtobjecten op met een sterke signaalfunctie. Voor de Branie is de luidruchtige artistieke toepassing van Josef van der Horst bij uitstek geschikt.

(De Branie is inmiddels gesloopt. Op deze plek is Poppodium Hedon verrezen.)