Kocken, Gert Jan / Corrections / 2007

Binnenstad, Pletterstraat

In een andere fotoserie focust Gert Jan Kocken zich zonder een zweem van dramatiek op de wederopbouw van de wijk Roombeek na de vuurwerkramp in Enschede. Alle herinneringen aan de catastrofale brand van 13 mei 2000 zijn doelbewust buiten beeld gehouden (uitgewist zou je kunnen zeggen).

Wat wij zien is een bouwput waaruit in vier stadia (2001, 2003, 2005, 2008) een nieuwbouwwijk oprijst. De kunstenaar koos voor hetzelfde camerastandpunt waardoor de ontwikkeling van acht jaar bouwactiviteit exact en op documentair verantwoorde wijze in beeld wordt gebracht.

In beeld

Gert Jan Kocken zoomt in op de manier waarop mensen wonden in het landschap helen. Ook het project Corrections dat hij in 2007 in de Zwolse binnenstad uitvoerde, past in de artistieke strategie die erop gericht is de oorspronkelijke situatie en de daaruit voortvloeiende openbaring van de aangerichte schade in beeld te brengen.

Op verschillende plekken in de binnenstad plaatste de kunstenaar panelen met fotobeelden van ornamenten en muurfragmenten die zich daar ooit bevonden moeten hebben. Als een volleerde maar onbevoegde stadsarcheoloog brengt hij de schade in kaart. Er is niet veel fantasie voor nodig om te zien dat het om tijdelijke lapmiddelen of cosmetische ingrepen gaat.

Blinde vlekken

Opvallend zijn ook de blinde vlekken die hij doelbewust in de fotowerken laat voortbestaan. Uiteraard gaat het Kocken niet om herstelwerkzaamheden maar om het inkleuren van herinneringen en het visualiseren van de oorspronkelijke staat van de dingen.

Hoewel zijn plastische chirurgie in het geschonden aangezicht van de Zwolse binnenstad deel uitmaakte van een tijdelijk project dat in 2007 werd uitgevoerd, zijn enkele panelen nog steeds te zien. Het meest opvallend is het paneel op de gerestaureerde stadsmuur aan de Pletterstraat. Via dit paneel met een foto van muurfragmenten plaatst Kocken kanttekeningen bij de restauratie en suggereert hij welke correcties er eventueel nog zouden kunnen worden uitgevoerd.

Op 13 april 2010 is het fotopaneel, dat er inmiddels 3 jaar hing, in overleg met de kunstenaar verwijderd.