Kortschot, Arno / Zonder titel / 1996

Zwolle-Zuid, Ministerlaan (Warepark)

Arno Kortschot (1966) steekt zijn fascinatie voor experimenten niet onder stoelen of banken. Hij laat zich leiden door prikkelende vragen over vorm en functie, materiaal en uitvoering. De aard en hoedanigheid van zijn objecten wisselt voortdurend en is afhankelijk van het concept dat eraan ten grondslag ligt.

De in Arnhem wonende kunstenaar die in 1990 afstudeerde aan de kunstacademie van Kampen, vraagt zich hardop af hoe zijn objecten zich zullen gedragen in het publieke domein en hoe ze zich voegen in de gegeven omstandigheden en de ruimtelijke context waarin ze voorkomen.

Aanvankelijk werden de autonome objecten van Arno Kortschot herhaaldelijk gepresenteerd in Galerie van Wijngaarden in Amsterdam, maar rond de millenniumwisseling switchte de kunstenaar naar de galerie van Nine van Caldenborgh (eveneens in Amsterdam), waar het accent ligt op minimalistische abstracte kunst.

Formule

De formule en voorkeuren die richtinggevend zijn voor de hoofdstedelijke Gallery nine sluiten naadloos aan bij de formele en conceptuele benadering van Kortschot.

Zijn (wand)objecten, panelen en vloerbeelden vallen op door een streng geregisseerd kleur- en materiaalgebruik. De experimentele inslag en onderzoekende geest zijn nooit ver weg.

Grenzen

Een geometrisch object bestaande uit vier blokken (uitgevoerd in zink en mdf), panelen waarin zink en met olieverf beschilderd hout een cross-over tot stand brengen tussen schilder- en beeldhouwkunst en een wandobject dat lijkt te bestaan uit een soort sequentie van opengeslagen kisten, bevestigen dat de kunstenaar niets liever doet dan de grenzen van vorm en functie verkennen.

Waar dat mogelijk is wrikt en morrelt hij aan het al dan niet vastgeroeste stelsel van normen en waarden.