Lagendijk, Reinier / De boom / 2010

Holtenbroek, Mozartlaan

In het kader van de herstructurering van Holtenbroek realiseerde hij een kunstwerk dat de werkelijkheid op de kop zet. De beeldend kunstenaar uit Hoek van Holland had goede redenen voor deze tegendraadse benadering. De symboliek van de boom die geworteld is in het water, herinnert aan de geschiedenis van de plek. Ooit was Holtenbroek een drassig gebied waar water het land domineerde.

Heden en verleden

De gebogen stam is een metafoor voor de verbinding tussen heden en verleden. De kruin van de boom (die bestaat uit groenblijvende, dichtvertakte rododendron) verbeeldt het wortelen in de nieuwe wijk. Het verleden is stevig verankerd in het heden. Na de herstructurering bloeit de wijk opnieuw op. De verschillende takken van de boom symboliseren de gevarieerde samenstelling van de bevolking.

Een nieuwe werkelijkheid

De Boom is in goede samenspraak met de bewoners gerealiseerd. Zowel het Deltion College als de wijkbewoners waren nauw betrokken bij de selectie van de kunstenaar.

De affiniteit die Reinier Lagendijk met de opdracht had, heeft alles te maken met zijn fascinatie voor het manipuleren van natuurlijke groeiprocessen. Dat gegeven is ook het centrale thema in zijn vrije werk.
 
De kunstenaar stuurt en verandert het natuurlijke groeiproces. Hij geeft daarmee aan dat veranderingen in de natuur niet persé door een natuurlijke gang van zaken ontstaan, maar ook door mensen opgelegd of afgedwongen kunnen worden.

Door de wisselwerking tussen natuur en cultuur ontstaat een nieuwe werkelijkheid.