Leeser, Titus / Samenspel / 1973

Assendorp

Samenspel is een schoolvoorbeeld van maatschappelijk betrokken beeldhouwkunst die vooral gemaakt is om een plek te markeren en de functie van een gebouw in één oogopslag zichtbaar te maken.

Titus Leeser voerde de opdracht uit voor het toenmalige Hoofdbureau van Politie in de Zwolse wijk Wezenlanden. Vijf beeldelementen van staal zijn in een ‘frame’ van bakstenen geplaatst.

In een uitsparing iets verderop in dezelfde vrijstaande muur zijn nog eens drie elementen aangebracht. De staalplaten zijn voorzien van noppen die de reliëfwerking vergroten. De abstracte vormen die zijn verankerd in de opengewerkte reliëfmuur, verwijzen naar de positieve interactie tussen politie en burger. Samenspel is in alle opzichten een opmerkelijk beeld.

Figuratief beeldhouwer

Titus Leeser is vooral bekend geworden als een figuratief beeldhouwer die al knedend en modellerend tot zijn eindresultaten kwam. In de opdracht voor het politiebureau manifesteerde hij zich daarentegen als een non-figuratieve constructeur.

De niet-dragende muur is met zorg geassembleerd. De beeldelementen zijn in twee rijen geplaatst.

Ruimtelijke werking

Ze overlappen elkaar gedeeltelijk, waardoor ruimtelijke werking ontstaat. Bovendien wordt de perspectivische werking vergroot door de afwisseling van lichte en donkere vormen.

Binnen het complete oeuvre van de beeldhouwer (1903 – 1996) blijft de staalconstructie een Fremdkörper: een wezensvreemd element dat overigens wel de behoefte van de kunstenaar aan het zoeken naar nieuwe wegen, middelen en oplossingen onderstreept. Monumentaliteit en attentiewaarde zijn gegarandeerd.

Veelzijdigheid

De geassembleerde muur is een waardevolle aanvulling op het andere werk van Titus Leeser omdat het kunstwerk zijn veelzijdigheid benadrukt en laat zien dat de kunstenaar, die een belangrijk deel van zijn leven woonde en werkte in Zwolle, een rijke schat aan internationale ervaringen verwerkte in zijn beeldende kunst.