Mondt, Els / Lichtobject / 2000

Assendorp, Groot Wezenland, Roosdorp opticiens

Els Mondt werd geboren in Heerenveen en studeerde monumentale vormgeving aan de kunstacademie in Kampen. In de loop der jaren heeft zij veel opdrachten uitgevoerd in Zwolle (waar zij sinds 1986 woont) en omgeving. Vaak betreft het lichtobjecten, waarvan een groot deel een vaste plek kreeg in binnenruimten.

In het werk van Els Mondt draait het bijna altijd om objecten die het onderscheid tussen autonome en toegepaste kunst opheffen. Ook de grenzen tussen het platte vlak en driedimensionale kunst vervagen. Het visuele spanningsveld wordt gedicteerd door simpele ingrepen die de transformatie van functioneel voorwerp naar autonoom object bewerkstelligen.

Extra dimensie

De artistieke toepassingen van Els Mondt schikken zich steeds gewillig naar de ruimtelijke context en de architectuur waar ze deel van uitmaken. Het gaat om welkome aanvullingen die de beleving van de ruimte een extra dimensie of (licht)impuls geven. De keuze van het materiaal wordt zo optimaal mogelijk op de gegeven ruimtelijke omstandigheden afgestemd.

Monumentale (licht)objecten van Els Mondt zijn onder meer te zien in de Zwolse partnerstad Lünen en in de ontvangstruimte van het Zwolse crematorium Kranenburg. Daarnaast realiseerde de kunstenares ook piramideobjecten, papierkunst, staaldraadsculpturen en experimentele installaties, waaronder een zandloperproject waarin ze het gewicht van de tijd verbeeldde.