Neddam, Martine / As you like it / 2000

Binnenstad, Blijmarkt

Gerrit Komrij vertaalde het toneelstuk dat Shakespeare al in 1600 schreef, in modern en toegankelijk Nederlands. Minstens even eigentijds is de verbeelding die Martine Neddam (Frankrijk, 1953) op de visie van de grote Britse toneelschrijver heeft losgelaten.

De artistieke toepassing waarvoor zij gekozen heeft, bezit sterke overeenkomsten met lichtprojecten die zij eerder uitvoerde, zoals Illuminations in het Netherbow Center in het Schotse Edinburgh en La Scala, een ladder van licht op het dak van theater De Meerse in Hoofddorp.

Licht, theater en vertelkunst

Martine Neddam heeft niet alleen iets met licht, maar ook met theater en met vertelkunst. Waar deze aspecten samenkomen, voelt zij zich als een spin in het web. Lichtobjecten, gebruikmaking van lichtval en transparantie, gemanipuleerde of geënsceneerde fotografie en verwerking van tekstfragmenten vloeien in haar werk naadloos samen.

In de artistieke toepassingen van Neddam fungeert (kunst)licht als een universele metafoor. In het theater gaat het doek op en vervolgens gaan de spotlights aan. De schijnwerpers worden indirect (via het toneelspel van de acteurs) gericht op de condition humaine in het algemeen.

Fascinatie voor theater en voor de menselijk staat loopt als een rode draad door de carrière van Martine Neddam. Ze volgde een opleiding decorontwerp aan de School voor Architectuur in Lyon (1983 – 1984). In de periode 1988 – 1989 studeerde ze aan het Institut des Hautes Etudes et Arts Plastiques in Parijs. Sinds 1995 is ze als docent verbonden aan de Rietveld Academie in Amsterdam.

Acteurs

Voor de serie portretten die op de ramen van de faculteit Drama zijn bevestigd, schakelde ze acteurs uit Zwolle en omgeving in. De gezichten lijken letterlijk tegen de ruiten geplakt te zijn.

De geportretteerde acteurs wekken de indruk dat ze hunkeren naar contact met de buitenwereld. Ze zijn nieuwsgierig en hongerig naar aandacht en nieuwe indrukken. Tegelijk maken ze voorbijgangers nieuwsgierig naar wat zich achter het glas afspeelt.

Die wisselwerking en reflectie zijn beeldbepalend.