Nieweg, Herman / Zwolle 750 / 1980

Binnenstad, Pletterstraat (aan de stadsmuur)

Bij het ontwerp van de wandplastiek (een geschenk van City Centrum Zwolle aan de gemeente) is Herman Nieweg uitgegaan van de min of meer stervormige plattegrond van de ommuurde oude binnenstad die omgeven wordt door grachten.

In het epicentrum van de wandplastiek doemt een klassieke monolithische zuil op. De obelisk of gedenknaald markeert het stadscentrum, terwijl in verschillende compartimenten rondom de monoliet het samenleven van mensen, het wonen, recreëren en werken zijn geconcentreerd.

Keramiek

Herman Nieweg (Steenwijkerwold, 1932) woonde en werkte jarenlang in Giethoorn en was als docent beeldhouwen verbonden aan CeleCentrum in Zwolle. Hij werd opgeleid aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam, waar Frieda Koch hem attendeerde op de bijzondere mogelijkheden van keramiek.

De voorliefde voor de keramische discipline is sindsdien nooit meer weggeweest. Nagenoeg alle autonome beelden en monumentale opdrachten werden door Nieweg in keramiek uitgevoerd.

Beginjaren negentig vertrok de kunstenaar naar het Portugese Monchique waar hij enkele grote bakovens bouwde met de bedoeling zich volledig op handgestookte keramiek te concentreren. Hij heeft niet lang in zijn nieuwe domein kunnen werken, want hij overleed in 1999.

Ruimtelijk denken

Het keramische oeuvre van Nieweg bezit een sterke relatie met landschapsarchitectuur en bouwkunst. Ruimtelijk denken was zijn tweede natuur, maar daarnaast maakte hij ook humoristische mensbeelden, ludieke taferelen, speelse tableaus, abstracte en non-figuratieve sculpturen, geabstraheerde organische groeivormen en speelobjecten.

In Zwolle en wijde omgeving zijn nog steeds tientallen ruimtelijke werken van hem te zien.