Ogtrop, Jeroen van / Staande figuur / 1967

Holtenbroek, Bachlaan (OBS Toonladder)

De ruim twee meter hoge staande figuur werd in 1962 geplaatst bij de nieuw gebouwde Peter van Anrooyschool die nu OBS Toonladder heet.

Het lijkt te gaan om een ruw gemodelleerd was- of kleimodel dat daarna in brons is gegoten. Opvallend is de min of meer geometrische constructie die de indruk wekt dat het om een non-figuratief beeld gaat. Toch is dat niet het geval. Ondanks de constructivistische benadering bestaat er een duidelijke relatie met de menselijke gestalte.

Ruw oppervlak

Opmerkelijk is de huid van het beeld. Het ruwe oppervlak wekt de indruk dat de staande figuur uit klei of was gekneed is. Ook bestaan er overeenkomsten met schilderkunst waarbij de verf pasteus met paletmes op het doek is aangebracht gemodelleerd.

De mix van schilderkunstige en sculpturale benadering heeft een mensfiguur opgeleverd die past in de traditie van de beeldhouwkunst.

De opwaarts gerichte vorm sluit aan bij de eeuwenoude fascinatie voor zuilen, obelisken, monolieten en gedenknaalden. Anderzijds is er ook een sterke verwantschap met de figuratieve traditie.

Vrouwenfiguur

De stap van het geabstraheerde beeld Vrouw met vogel naar Staande figuur van dezelfde kunstenaar is niet heel groot. Ook de bronzen vrouwenfiguur die aan de Aronskelkstraat in Enschede staat, is langgerekt en reikt naar het firmament.

De langgerekte Giacometti-hals en sprietige Giacometti-benen waarop de vogel heeft postgevat, benadrukken de voorkeur van Jeroen van Ogtrop voor vergaande abstraheringprocessen. Het beeld in Enschede werd in 1962 opgeleverd, terwijl het beeld in Zwolle vijf jaar later werd geplaatst.

De Staande figuur in Holtenbroek markeert duidelijk een volgende fase in het abstraheringproces waarbij herkenbare menselijke vormen nog verder zijn gereduceerd.