Puckey, Thom / Cloud Airplane / 2005

Stadshagen, Twistvlietpad

Langs het fietspad dat door Stadshagen slingert, hebben zich enkele merkwaardige ongelukken voorgedaan. Dat is tenminste de indruk die Puckey wekt met enkele beelden die hij in de eerste jaren van het nieuwe millennium in opdracht van de gemeente Zwolle maakte voor de nieuwe woonwijk. De in Amsterdam wonende en werkende Brit plaatste herkenbare maar tegelijk mysterieuze beelden. In zijn kunst is altijd meer aan de hand dan men in eerste instantie denkt.

Openingszet

De herkenbare voorstelling fungeert als gewiekste openingszet, als aanjager van associaties of als voertuig van de geest. In Stadshagen veroorzaakt Puckey desoriëntatie met een vliegtuig dat eruit ziet als een wolkenformatie. Toevallige voorbijgangers zullen zich even afvragen wat er aan de hand is.

Gaat het om een wonderlijke bodemvondst? Of om een vreemd natuurverschijnsel? De uit de grond oprijzende F16 is uit witgrijs marmer gehakt door een ambachtelijke steenhouwer uit het Italiaanse Carrara. Hij voerde het ontwerp van Puckey één op één uit.

Toeval

Dezelfde steenhouwer (die behoort tot de zogenaamde artisani) vervaardigde in opdracht van kerken replica’s van beelden van Michelangelo. Hij werkt ook voor eigentijdse kunstenaars, zoals Enzo Cucchi. Zijn stijl sluit nauw aan bij de wensen van Puckey.

Dat tijdens het bouwrijp maken van Stadshagen een oude Lancaster werd gevonden, lijkt puur toeval. Maar ja, wat is toeval? Puckey’s marmeren vliegtuig ziet eruit als een oer-Hollandse grijze wolkenpartij.

Zweven

De zachte wolken contrasteren met de harde steensoort waaruit ze zijn gebeiteld. Ook de neerwaartse en opwaartse bewegingen in het beeld spreken elkaar tegen. De wet van de zwaartekracht contrasteert met het vermogen om te zweven.

De omgekeerde beweging van het vliegtuig en de frictie tussen loodzwaar marmer en luchtige wolkenpartijen zijn metaforen voor de recente veranderingsprocessen in Stadshagen.