Stoop, Caroline / Wandobject / 1994

Assendorp, Enkstraat (Wijkcentrum De Enk)

Wie dat wil, kan in het wandobject van wijkcentrum De Enk een ruimtelijke tekening zien. De lijn doet denken aan een ongeleid projectiel dat bezit neemt van de buitengevel. De lijn baant zich een weg en verkent bijna terloops de omgeving.

Het wandobject dringt ogenschijnlijk heel brutaal binnen in het private domein en komt even later weer vrolijk slingerend naar buiten. Binnen- en buitenruimte worden zodoende met elkaar verbonden.

Slingerende lijnen

Vergelijkbare slingerende lijnen van staal komen voor in de vrije objecten van Caroline Stoop, zoals het beeld Fench uit 1997 dat gebaseerd is op het gegeven van jaarringen. Referenties met natuurlijke groeisels (zoals slingerende planten) liggen voor de hand.

De eventuele suggestie van overeenkomsten met woekerende klimplanten die de muren van gebouwen in bezit nemen,  passen in het streven van de kunstenares om met haar werk associaties op gang te brengen. Daarnaast speelt emotionele beleving in haar werk een belangrijke rol.

Extra dimensie

Het wandobject dat wijkcentrum De Enk een extra dimensie geeft, fungeert als blikvanger. De visuele toevoeging aan de buitengevel is meer dan alleen een ornament.

De kunstzinnige toevoeging doet wat ze moet doen: de aandacht van passanten vestigen op het gebouw en op de functie ervan. Het wijkcentrum is een ontmoetingsplek waar mensen met elkaar in contact komen.

Op vergelijke manier brengt de sierlijke slingerbeweging verbindingen tot stand tussen de verschillende afdelingen en kamers in het gebouw. Het metalen lint heeft een duidelijk begin- en eindpunt in de vorm van wandobjecten, die gebaseerd zijn op de plattegrond en het aanzicht van het gebouw bij de entree. De gebruikte materialen en kleuren zijn hier ook op gebaseerd.