Teeseling, Ed van / Muurreliëf / 1979

Binnenstad, Goudsteeg

Eduard Andreas Willibrordus van Teeseling woonde aanvankelijk in Amsterdam, maar verhuisde later naar Nijmegen. Hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten Kunstoefening in Arnhem en specialiseerde zich in beeldhouwkunst en het maken van medailles en plaquettes, maar stortte zich ook op ets- en tekenkunst.

De kunstenaar die in 2008 op 83-jarige leeftijd overleed wordt door velen in Nijmegen gezien als de stadsbeeldhouwer bij uitstek.

Nestor

Hij was de nestor onder de plaatselijke beeldhouwers, maar ook buiten zijn woonplaats liet hij sporen na in de openbare ruimte en in particuliere collecties.

Ed van Teeseling werkte bij voorkeur met de traditionele beeldhouwermaterialen hout, klei, steen en brons. Daarnaast manifesteerde hij zich (zij het bescheiden) als schilder, tekenaar en graficus.

Opmerkelijk is dat zijn tekeningen, etsen, litho’s, zeefdrukken en monotypes meestal betrekking hebben op sculpturale thema’s.

Voorstudies

Een deel van het tweedimensionale werk kan gezien worden als voorstudies of schetsen die om ruimtelijke uitwerking vragen.

Een Tiroolse beeldhouwer bracht de jonge Ed van Teeseling de beginselen van het houtsnijden bij. Met zijn eerste werkstukken ging hij naar Gijs Jacobs van den Hof van de Arnhemse kunstacademie, waar hij in 1942 werd toegelaten. In 1947-1948 studeerde hij een jaar in Parijs aan de Académie de la grande Chaumière.

Galeriehouder

Tijdens zijn carrière maakte Van Teeseling tientallen figuratieve en abstracte beelden en muurreliëfs die een vaste plek in Nijmegen (en daarbuiten) hebben gekregen. Ook was hij actief als galeriehouder, bestuurder, adviseur en docent.