Unverzagt, Carin / Speelobjecten / 1995

Diezerpoort, Zrboltstraat (De Springplank)

Carin Unverzagt werkt in uiteenlopende artistieke disciplines. Ze tekent en schildert, maakt keramiek (schalen en wandborden) en grafiek (linosneden).

In haar werk gebruikt ze vaak motieven die aan de natuur zijn ontleend. Planten, landschappen en vogels duiken op in allerlei situaties en hoedanigheden. Het werk is afwisselend dromerig, geestig, vindingrijk, intiem en poëtisch. Het handschrift van de kunstenares wekt de indruk dat ze associatief te werk gaat.

Droedels

Haar tekeningen zien eruit als droedels (gedachteloos genoteerde telefoontekeningen). De verwantschap met de zogenaamde écriture automatique (het automatische handschrift dat kenmerkend is voor het surrealisme) ligt voor de hand.

Het werk van Carin Unverzagt bezit naast een poëtische inslag ook vrijwel altijd een speelse component. Na de afronding van haar opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam ontwikkelde zij een eigen beeldtaal die zowel fragiel als kleurrijk is en vaak wordt getypeerd als ‘primitief’ of ‘kinderlijk’.

Leerlingen

In de loop der jaren is een rijkgeschakeerd oeuvre ontstaan waarin een breed spectrum van onderwerpen voorbijtrekt, variërend van doodskoppen en pistolen tot Roodkapje. De opdracht voor De Springplank werd door Carin Unverzagt uitgevoerd in nauwe samenspraak en samenwerking met de leerlingen van de school.