Visser, Henk / Hurkende figuur / 1976

Jarenlang stond een sculptuur van een hurkende figuur op de Zwolse gemeentewerf te wachten op herplaatsing. Het beeldhouwwerk werd in 1977 voor 15.000,- gulden via de BKR-regeling door de gemeente Zwolle aangekocht met de bedoeling het te plaatsen bij het gebouw van de sociale dienst in Holtenbroek.

Als gevolg van herbestemming en renovatiewerkzaamheden kwam de uit Frans kalksteen gehakte mensfiguur op de gemeentewerf terecht en raakte in de vergetelheid. In 2014 werd de sculptuur alsnog afgestoft, schoongespoten en herplaatst in Park De Wezenlanden. Daar slijt de introverte hurkende figuur zijn dagen in een lommerrijke omgeving. Onder een imposante bomengroep overpeinst de ineengedoken gestalte de dagen die voorbij gaan. De gestileerde hurkende figuur neemt de passanten waar die komen en gaan en hij laat de festivals en andere activiteiten die in het park plaatsvinden gelaten over zich heen komen.

'De Wachtende'

Maker van het beeld is Hendrik Cornelis Visser, die destijds woonde en werkte in Deventer. De kunstenaar die in 1917 geboren werd in Rijsbergen, beitelde zijn initialen (HV) in de sokkel van het beeld dat ruim een meter hoog is en dat hij in 1976 voltooide. Het beeld van een hurkende figuur, dat ook wel ‘De Wachtende’ werd genoemd, past in het oeuvre van gesloten mensvormen die de kunstenaar in de loop van zijn carrière maakte. Visser werkte veel en graag in het betrekkelijk zachte Franse kalksteen.

Bekende beeldhouwwerken van zijn hand zijn onder meer ‘Kinderen met een vogel’ en het min of meer theatrale  en verhalende beeld ‘Van Gelre’. Ook deze sculpturen onderstrepen zijn voorkeur voor een figuratieve benadering, al schuwde hij een abstraherende aanpak niet.

Oorlogsmonument

Henk Visser woonde en werkte onder meer in Seppe (tot 1956) en Zutphen en sinds 1965 in Deventer. Hij studeerde aan de kunstacademies van Tilburg (1936), Rotterdam (1937 – 1940) en Antwerpen. Enkele sculpturen van hem (uitgevoerd in kalksteen, gips en eikenhout) zijn opgenomen in overheidscollecties. In opdracht van de gemeente Woensdrecht vervaardigde hij een oorlogsmonument. Voor Zutphen maakte hij een brugversiering. Verder zijn diverse speelplastieken van hem aangekocht door scholen.

Naast beeldhouwkunst beoefende de kunstenaar ook grafische technieken (met name hout- en linosneden) en hield hij zich bezig met ruimtelijke vormgeving (wandreliëfs).