Waterreus, Tom / Stel / 1993

Holtenbroek, Gombertstraat (Havezathe woonzorgcentrum)

Voor Waterreus was de verbeelding van het stel een kolfje naar zijn hand. Hij beeldhouwde niet alleen koppen van Zwolse grootheden als Thomas a Kempis en Joan Cele, maar heeft daarnaast ook een passie ontwikkeld voor de verbeelding van de gewone man.

Waterreus verdiept zich graag in de Zwolse geschiedenis. Hij werd in de Overijsselse hoofdstad geboren en zat er op de voormalige Aloysiusschool.

Religieuze inslag

De katholieke kunstenaar die enkele jaren Dominicaner monnik is geweest, maar uittrad om zich volledig aan het kunstenaarschap te kunnen wijden, maakte onder meer een Mariabeeld voor de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Ossenmarkt.

Zijn beelden hebben vaak een religieuze inslag. Daarnaast spelen algemeen menselijke waarden, zoals mededogen, aandacht en zorgzaamheid een rol in zijn werk. Het beeld Stel is daar een goed voorbeeld van.

Hoewel Waterreus een voorkeur heeft voor hakken in steen, bewijst het beeld dat hij voor het woonzorgcentrum maakte dat hij ook als modelleur goed uit de voeten kan.

Torvund

De kunstenaar begon zijn artistieke loopbaan aan kunstacademie AKI in Enschede. Daarna vervolgde hij zijn opleiding in Maastricht waar hij les kreeg van gerenommeerde beeldhouwers als Fred Carasso en Arthur Sproncken.

Belangrijk voor zijn verdere ontwikkeling was ook de samenwerking met Gunnar Torvund uit Noorwegen, met wie hij sinds 1980 regelmatige contacten onderhoudt.